Ogólne informacje

W jakiej naturalnej strefie Afryki żyje struś?

Pin
Send
Share
Send
Send


Emu to duży, szybki, ale nielotny ptak. Jej ojczyzną jest Australia, której herb przedstawia to zwierzę. Należy do kategorii casuaridae. Mieszka na kontynencie wszędzie, z wyjątkiem obszarów odpornych na suszę. W okresie długotrwałego deszczu idzie na obrzeża miast. Już w XVIII wieku istniało 6 gatunków ptaków, ale jej bezwzględne zniszczenie doprowadziło do tego, że obecnie żyje tylko 1 gatunek i 3 podgatunki, które różnią się w zależności od ich położenia terytorialnego.

Emu to duży, szybki, ale nielotny ptak.

Niektóre rasy strusi są hodowane w gospodarstwach, w tym:

Rolnicy trzymają te ptaki w gospodarstwach z powodu ich cennego tłuszczu. Mięso strusie ma czerwony kolor, smakuje jak cielęcina i wołowina. Zawiera mało tłuszczu, ale dużo białka. Eksperci odnoszą się do produktów dietetycznych. Używanie pazurów, piór, rzęs, a nie wyklutych jaj. Ubite jajka nabierają białego koloru, są używane do produkcji pamiątek, biżuteria kostiumowa jest wykonana z polerowanych pazurów.

Rolnicy trzymają te ptaki w gospodarstwach z powodu ich cennego tłuszczu.

Wygląd i cechy charakterystyczne

Strusie mają duże ciało, mają małą główkę, długą, elastyczną szyję. Brakuje zębów, dziób z zakrzywionym końcem różowawego koloru, okrągłe oczy tworzą puszyste rzęsy. Skrzydła mogą osiągnąć długość 20 cm, są widoczne niedorozwinięte pazury. Struś ma bardzo silne nogi, może złamać nawet ludzką kość. Upierzenie samców i samic jest brązowe, co pomaga maskować, regulować temperaturę ciała zwierzęcia.

Strusie mają duże ciało, mają małą główkę, długą, elastyczną szyję

Australijski struś nie lubi przebywać w stadach. Ale w poszukiwaniu pożywienia ptaki zbierają czasem do 8-12 osobników. W okresie gniazdowania zwierzęta utrzymują siedzący tryb życia. Komunikują się ze sobą za pomocą głośnych dźwięków, przypominających perkusistę. Struś z Australii ma dobre ucho, doskonale to widzi. Potrafi poczuć niebezpieczeństwo nawet na znacznej odległości.

Idzie spać, siedząc na łapach, tylko o zachodzie słońca. Czas snu tych zwierząt trwa 7 godzin. Ptak nie ma wrogów w naturze. Ale jastrzębie, orły uwielbiają karmić się pisklętami.

Galeria: emu australijskie (25 zdjęć)

Odżywianie i rozmnażanie

Nielotne australijskie ptaki preferują pokarm roślinny. Lubią owoce, pąki roślin. Zwierzęta ignorują suchą trawę, gałęzie drzew. Uwielbiam zboża. Z tego powodu zostały one wcześniej wytępione.

Specjalnie połknij piasek i małe kamienie, aby przyspieszyć proces trawienia. Pisklęta wylęgowe strusie emu żywią się owadami. Z dobrym odżywianiem szybko przybierają na wadze, a po 12 miesiącach wyglądają starzej.

Dojrzewanie ptaków następuje dopiero w wieku 2 lat. To nie samica wysiaduje potomstwo, ale samiec, który samodzielnie przygotowuje gniazdo, prowadzi tam samicę do złożenia jaj. Te ptaki są bardzo inteligentne, chronią swoje dzieci, słuchając wrodzonych instynktów.

Gniazdo to małe zagłębienie w ziemi pokryte trawą lub liśćmi. Tam mężczyzna spędza 15 godzin dziennie, zostawiając dom tylko na jedzenie. W tym okresie samiec wygląda na wyczerpanego, ponieważ znacznie traci na wadze, a pióra przybierają wyblakły wygląd. W tym czasie jest apatyczny i może nawet pozwolić na zabranie jajka z gniazda.

Lęg składa się zwykle z 6-7 jaj, ich waga wynosi od 700 do 800 g. Skorupa ma ciemnoniebieski lub zielonkawy kolor. Inkubacja trwa 2 miesiące. Ptak emu rodzi się w puszystym pasiastym futrze. Staje się dojrzałością płciową o dwa lata. Struś rośnie szybko, ale samiec nadal opiekuje się nim przez 6 miesięcy.

W naturze emu żyje do 20 lat, ponieważ nie ma zwierząt, które polowałyby na te ptaki. W miejscach, w których żyje ptak, nie obserwuje się agresywnych reakcji w obrębie grup. Rzadko w sezonie lęgowym.

Hodowla strusi w domu

Te ptaki są posłuszne, bezpretensjonalne, ciekawe i dlatego mogą żyć bez problemów w gospodarstwach. Dorosły ptak potrzebuje 2 kg paszy dziennie. Nie można przekarmiać, ponieważ nadwaga negatywnie wpłynie na kończyny emu, zaczną się one wyginać.

W zimie menu nielotnego australijskiego ptaka powinno zawierać żurawinę, kiełkujące zboża. Przez cały rok zwierzę musi podawać lucernę. Zawsze musi być wolny dostęp do czystej wody. Strusie spożywcze całkowicie połykają.

Codziennie należy podać:

W Australii ten gatunek strusia jest chroniony prawem, liczba ptaków jest kontrolowana. Są to ostatni przedstawiciele dużych nielotnych ptaków. Są przechowywane zarówno w gospodarstwach rolnych, jak iw ogrodach zoologicznych.

Alviktorovna

Połącz Knowledge Plus, aby uzyskać dostęp do wszystkich odpowiedzi. Szybko, bez reklam i przerw!

Nie przegap ważnego - połącz Knowledge Plus, aby zobaczyć odpowiedź już teraz.

Obejrzyj film, aby uzyskać dostęp do odpowiedzi

O nie!
Wyświetlane są odpowiedzi

Połącz Knowledge Plus, aby uzyskać dostęp do wszystkich odpowiedzi. Szybko, bez reklam i przerw!

Nie przegap ważnego - połącz Knowledge Plus, aby zobaczyć odpowiedź już teraz.

Jak wygląda Emu?

Ród Emusa jest struś australijski i kazuar. Jak wygląda emu? Charakterystyka i wygląd ptaków wyróżnia się pewnymi cechami:

  • Gęsty tors. Waga waha się od 35 do 55 kg.
  • mała objętość głowy
  • nie mam zębów
  • długość skrzydeł wynosi 25 cm
  • Rozwinięte kończyny. W jednym kroku pokonaj odległość 3 metrów.

Pogarszający się słuch i wzrok ratują jednostki przed niebezpieczeństwem. Z powodu tej funkcji podczas snu budzą się regularnie, łącznie przez 7 godzin. Zasypiają szybko, siedząc na łapach przez 20 minut.

Najłatwiej jest odróżnić samicę od samca w okresie godowym, zgodnie z dźwiękiem, ponieważ na zewnątrz wyglądają tak samo. Brzmi wymownie jak mężczyzna, wzywając drugą połowę, by podjęła działania. To on później wysiaduje i wychowuje potomstwo.

Galeria: Emu australijski struś (25 zdjęć)

Siedlisko i jedzenie

Gdzie mieszka Emu? Australijski kontynent jest głównym siedliskiem Emu. Preferuj suchy klimat, plantacje leśne. Nie toleruj dużych tłumów ani hałaśliwych miejscowości. Dzikie podgatunki znajdują się na drogach i na polach. Psuwają zbiory, powodując w ten sposób gniew rolników, dla których kiedyś byli przez nich eksterminowani. Do zamieszkania wybierz krzewy, pustynie lub sawanny z roślinnością. Osoby zamieszkujące wyspę Tasmania są migrującym stylem życia: latem jeżdżą do północnej części wyspy, a zimą - na południe.

Całkowita długość życia w wolnym środowisku wynosi od 10 do 20 lat, w warunkach ogrodzonych - 28 lat. Stada ptaków Emu nie są zbierane. Głównie prowadzi samotną egzystencję. Tylko w okresie pozyskiwania żywności gromadzone są w małych grupach: do 10 osób.

Głównym produktem spożywczym są rośliny. Jedz wszystko: nasiona, pąki, korzenie, świeżą trawę. Kochają owoce i płatki zbożowe. Małe kamyki i piasek uwzględnić w diecie dobre trawienie. Pisklęta w tym celu dają małe owady: chrząszcze, jaszczurki, robaki. Od niemowlęctwa mają doskonały apetyt i dlatego szybko rosną - za rok.

Jak nazywa się struś australijski?

Emu to największy szybki nielotny ptak, który wygląda jak struś. Ze względu na fakt, że Australia jest daleko od innych kontynentów, fakt ten korzystnie wpłynął na zachowanie niektórych gatunków zwierząt, do których należy australijski struś emu, którego zdjęcie przedstawiamy w tym artykule. W przeszłości ptak ten był spokrewniony z gatunkami w kształcie strusia, ale w 1980 r. Klasyfikacja została poprawiona i dodana do szeregu podobnych do cazuarów. To do nich odnosi się emu. Istnieją trzy typy emu, które zamieszkują Australię:

  • woodwardi
  • novaehollandiae,
  • Rotschildi

Funkcje zewnętrzne EMU

Pomimo dużych rozmiarów struś australijski jest nadal znacznie mniejszy niż afrykański. W wysokości mogą osiągnąć 150-180 cm, ważąc od 35 do 55 kg. Mają gęste ciało i małą głowę na podłużnej szyi. Mają duże okrągłe oczy z puszystymi rzęsami. Ich różowy dziób kończy się wygiętą końcówką. Ponieważ nie mają zębów do mielenia żywności, jest całkiem normalne, że połykają małe kamyki, piasek. Ponadto do nich w żołądku często trafiają materiały zagrażające życiu - kawałki metalu, szkło. Skrzydła nie są w pełni rozwinięte (ponieważ nie latają) i osiągają długość 25 cm. Te ptaki mają niesamowicie silne nogi, które mogą złamać kość człowieka. Aksamitne brązowe pióra maskują emu i są w stanie regulować temperaturę ciała.

Osoby obu płci mają ten sam kolor. Podobnie jak strusie, emu nie piją wody przez długi czas, ale jeśli znajdą źródło, będą pić dużo iz wielką przyjemnością. Ponadto dobrze pływają i chętnie spędzają czas w zbiorniku, ale ponieważ rzadko widzą wodę, kąpią się w piasku i kurzu, ryzykując zrujnowaniem swoich piór błotem. Kąpiel pyłowa - to ogólna zabawa, która jest inicjowana przez dominujące osoby i odbywa się regularnie. Takie procedury pomagają pozbyć się różnych pasożytów, dezynfekując w ten sposób nagie miejsca ciała. Pył w pewnym stopniu chroni pióra przed wodą, zastępując podskórny tłuszcz, który strusie produkują w małych ilościach.

Czy emu australijczyk jest niebezpieczny?

Dorośli są niebezpieczni nawet dla dużych drapieżników, jedno uderzenie nogą twardym pazurem wystarcza, by na przykład poważnie zranić lub nawet pozbawić lwa. W bezpośrednim ataku emu może także okaleczyć psa lub złamać rękę człowieka jednym ciosem. Zdarzały się przypadki, gdy mężczyźni, pilnując swojego najbliższego terytorium, atakowali ludzi i bardzo poważnie ich okaleczali. W spokojnym życiu są prawie zawsze ciche i ciche, a samce w okresie godowym wydają dźwięk przypominający cichy gwizdek.

Siedlisko

Emus mieszka w Australii i u wybrzeży Tasmanii. Z reguły zamieszkują suche biotopy - krzewy i sawanny, mogą też żyć na obrzeżach pustyń, ale nigdy nie zagłębiają się. Emu charakteryzuje się siedzącym trybem życia, w części zachodniej powszechne są migracje sezonowe: latem idą na północ, a zimą na południe. Dorosłe ptaki praktycznie nie mają wrogów, cicho wędrują po otwartych przestrzeniach i tylko sporadycznie, w przypadku zagrożenia życia, rzucają się w wir z prędkością 50 km / h. Wizja jest doskonała, ponieważ poruszający się obiekt można zobaczyć z daleka, na kilkaset metrów. Nie lubią zbliżenia z dużymi zwierzętami i ludźmi, więc na farmach wycieczkowych starają się nie pozwalać odwiedzającym tego ptaka. Emu są z reguły przechowywane pojedynczo, ale czasami w parach 3-5 osobników.

Co jedzą strusie i jak się rozmnażają?

Zwykle jedzą kłącza, nasiona i owoce roślin, owoce i małe zwierzęta oraz owady (koniki polne, mrówki, jaszczurki). Nawet w czasie głodu nie żywią się trawą i suchymi gałęziami, preferując zboża. W tym celu byli regularnie eksterminowani przez pierwszych osadników w przeszłości. Okres małżeństwa przypada od grudnia do stycznia. W tej chwili samce są szczególnie niebezpieczne i rozpraszają wszystkich przeciwników ze swoich ziem. Emus jest monogamiczny, więc każdy mężczyzna ma tylko jedną kobietę. Jeśli chodzi o kobiety, po zerwaniu z obowiązkami rodzicielskimi może dojść do zbieżności z nowymi partnerami. Rola mężczyzny w kontynuacji rodzaju jest wielka, on sam buduje gniazda z gałęzi i trawy, a samica składa tylko 7-8 jaj o wadze 800-900 gramów.

Z wyglądu jajka różnią się kolorem: są ciemnoniebieskie, a nawet prawie czarne, a także zielonkawo-niebieskie odcienie. Opieka nad potomstwem jest podejmowana bezpośrednio przez mężczyznę. Inkubuje sprzęgło przez okres do dwóch miesięcy i nie opuszcza go na sekundę. Nie żeruje, nie wydala kału, pije tylko rosę z trawy i stale się pilnuje. W ciągu dwóch miesięcy inkubacji samiec traci dużo wagi i przeżywa tylko dzięki tłuszczowi, który był w stanie zgromadzić wcześniej. Kiedy pisklęta wykluły się, samiec ostrożnie je chroni. Pomimo dużego rozmiaru emu, jego życie jest niezwykle niespokojne. Główne niebezpieczeństwo zagraża pisklętom, 50% nie żyje, aby dotrzeć do młodych. Są ścigani przez psy dingo, lisy i dziki.

Jak właściwie dbać o emu?

W Rosji strusie już dawno przestały być egzotyczne, ich hodowla nie jest trudna. Ogólnie rzecz biorąc, jest to ten sam proces, jak w przypadku innych zwierząt gospodarskich. Australijski emu jest dość bezpretensjonalny i dość łatwo jest go zachować, jeśli wszystko jest zrobione poprawnie. Gdy zawartość stoiska osoby dorosłej potrzebuje 10-15 metrów kwadratowych. m na spacer. Ponieważ emu nie jest w stanie latać, ogrodzenie powinno mieć 150-180 cm, jeśli zdecydujesz się uciec do siatki, wtedy jego komórki nie powinny być małe, tak aby ptak nie trzymał tam swojej głowy. I nie ma potrzeby zostawiania ostrych wierzchołków żywopłotu, ponieważ zwierzę szybko się rani. Podstawą diety strusi, które są przechowywane w związku, jest mieszana pasza z dodatkiem trzonków zbożowych, dużej ilości trawy, siana, warzyw, odpadów mięsnych i warzyw korzeniowych.

Jeśli chcesz hodować australijskie emu, opieka i utrzymanie powinny być najbardziej akceptowalne w życiu ptaka. To nabycie lub dzierżawa gruntów, budowa lokali, chodzenie, zakup pasz, w zależności od skali planowanego gospodarstwa.

Ciekawe fakty o emu

Podsumujmy wszystko, czego dowiedzieliśmy się o tym niesamowitym ptaku:

  • osiągnąć ludzką wysokość 170 cm i wagę 55 kg,
  • nie umie latać, ponieważ nie mają kila
  • biegnij szybko, prędkość sięga 50 km / h,
  • kroki do trzech metrów
  • oczy są tej samej wielkości co mózg,
  • emu nie chowa swojej głowy w piasek, ale biegnie w razie zagrożenia,
  • doskonale przyzwyczaić się do t od -5 stopni do +45,
  • ogólnie, mężczyźni i kobiety nie różnią się,
  • ptasie jaja są ciemnoniebieskie lub zielone,
  • Tylko samce wylęgają pisklęta, samica składa jaja.

Emu w zwykłym życiu

W Australii emu są dość powszechne, więc niebezpieczeństwo im nie zagraża. Nie jest typowe, że chowają głowy w piasek, a te osoby są całkowicie głupie. Reprezentują one ostatnie gatunki dużych nie latających ptaków, które istnieją dzisiaj, z wyjątkiem afrykańskiego strusia. Żyją na wolności, w niewoli trzymane są po mięso, jaja i skórę. Są trzymane w ogrodach zoologicznych i strusich farmach. Pod względem znaczenia i wyglądu są to niesamowite i niezwykłe stworzenia.

Siedlisko strusia

Ten wspaniały ptak żyje tam, gdzie jest przestrzeń i zieleń. Strusie nie potrafią latać, chociaż mają duże pióra. Ich prędkość może osiągnąć 70 km / h, ale średnio nie więcej niż 50 km / h. Dlatego ptaki żyją tylko na sawannie i prawie nigdy nie występują w żadnym innym naturalnym obszarze.

Afryka zawsze była uważana za historyczną ojczyznę strusi, wciąż są australijskie gatunki tego ptaka, ale w Australii biegacz mieszka na sawannie. Dlaczego ten konkretny habitat? Więc wszystko jest proste, strusie to ptaki, które uwielbiają biegać, a od wrogów, którzy są od nich więksi, pozostaje tylko biegać. I na tej podstawie można śmiało powiedzieć, że w lesie nie będą w stanie uzyskać takiej prędkości, że struś może rozwinąć się na równinie.

Również na sawannie łatwo się ukryć ptactwo. Upadają na ziemię i wyciągają szyje, z których pochodzi znane przysłowie o chowaniu głowy w piasku. Również dzięki szaremu upierzeniu samice strusi doskonale maskują się, kiedy wykluwają się z jaj. Ale w gęstych zaroślach i bagnistych miejscach biegacze nie żyją, starają się unikać takich miejsc.

Klimat na sawannie jest suchy, nie ma deszczu przez długi czas, a potem będzie płynął bez przerwy przez kilka miesięcy. W ciągu dnia temperatura powietrza rośnie dość wysoko, ale noce mogą być zimne. Długonogie ptaki radziły sobie z nimi całkiem dobrze. W ciągu dnia wentylują się dużymi skrzydłami, zmniejszając w ten sposób temperaturę ciała, a nocą opuszczają skrzydła poniżej ciała, na nogi, ogrzewając nagie części ciała.

Roślinność na sawannie jest słaba. W tej strefie skarłowaciałe, wąskolistne zioła należą do rodziny traw, a czasami są pokryte specjalnym woskowym nalotem, który zachowuje życiodajną wilgoć w roślinach. Nadal rosną krzewy o niskim wzroście, ale dla ptaków nie są interesujące, wręcz przeciwnie, biegacze ich unikają, bojąc się uszkodzić oczy.

Woda w sawannie w suchym czasie znajduje się pod skorupą wysuszonej warstwy ziemi. Dzięki potężnym łapom strusie rozbijają wysuszoną warstwę i wyciągają mały otwór, w którym zbiera się niezbędna woda. Cała rodzina pije z niego - samca i kilka samic z pisklętami.

Czy strusie żyją na pustyni?

Możesz zdecydowanie odpowiedzieć, że strusie nie mieszkają na pustyni. Tam dla nich ciągłe niedogodności. Drżący piasek uniemożliwia biegaczowi uzyskanie normalnej prędkości, więc omijają ten naturalny obszar. Chociaż przyrodnicy zauważyli, że podczas inkubacji jaj rodziny strusiej, przeciwnie, żyją na obrzeżach pustyni, gdzie jest jeszcze glebę stałą i jest przynajmniej trochę roślinności.

Jak wygląda emu

Ten oryginalny struś dorasta do 1,5–1,8 m, przy czym przybiera na wadze od 35 do 55 kg.

У птицы плотное туловище, небольшая голова и длинная бледно-голубая шея с редкими серо-коричневыми и коричневыми перьями, поглощающими излучение солнца, и расположенным на ней просторным (более 0,3 м) тонкостенным мешочком с находящейся в нём трахеей. Глаза круглые, защищённые мигательной мембраной. Птица имеет розовый с загнутым окончанием клюв, зубы отсутствуют. Эму — не летающая птица, и поэтому крылья у неё почти не развиты: в них отсутствуют маховые и рулевые перья. Длина крыльев не больше 25 см, но зато на их окончаниях существует нарост в виде когтя.

Mocne i rozwinięte nogi bez piór umożliwiają ptakowi wykonanie kroku o długości 2,5 metra i pokonanie dystansu do 50 kilometrów na godzinę. Na każdej nodze struś ma trzy palce z bardzo ostrymi pazurami.

Upierzenie tego ptaka zasługuje na szczególną uwagę: jest wyposażone tak, że emu nie przegrzewa się w upale i nie zamarza na zimno. Pióra są miękkie, brązowo-szare.

Jaka jest różnica między emu a strusiem?

Chociaż emu przypisuje się strusiom (przy okazji, całkiem warunkowo: najbliższy krewny emu nie jest strusiem, ale cazuarem), ale ten ptak ma pewne różnice od nich, na przykład:

  1. Struś jest znacznie większy niż emu, jego waga może osiągnąć 150 kg, a emu jest 2-3 razy mniejsze.
  2. Struś na piersi ma miejsce nie pokryte piórami, emu nie.
  3. Strusie mają 2 palce, a emu 3 palce.
  4. Strusie pióra są luźne i kręcone, podczas gdy emu ma strukturalne pióra przypominające wełnę.
  5. Emus, w przeciwieństwie do strusi, charakteryzuje się ograniczoną monogamią: jedną lub dwie samice.
  6. Emu to jaja ciemnego koloru, a strusie są białe.

Gdzie mieszka

Ptak żyje głównie w Australii, na sawannie, gdzie jest dużo trawy i krzewów, ale można go spotkać na Tasmanii. Nie lubi hałaśliwych i zaludnionych obszarów, suchych miejsc i gęstych lasów. Ulubione miejsce do odwiedzenia - zasiane pola, które powodują znaczne szkody. Emu jest samotnikiem, ale czasami może być także w grupie 3-5 osób.

Styl życia i charakter

Z natury ptak ten jest nomadem: porusza się z miejsca na miejsce głównie w poszukiwaniu pożywienia, a jego długi krok nie jest trudny do pokonania kilkadziesiąt kilometrów.

W ciągu dnia, w samym słońcu, odpoczywa gdzieś w cieniu, w zaroślach, ale wieczorem, gdy upływa upał, emu staje się aktywny, ale tylko wieczorem, noc dla niego jest głębokim snem. Aby to zrobić, osiada na ziemi, rozciąga szyję i tak śpi. Ale lepiej go usiądź, zamykając oczy na pół. Uważa się, że emu jest głupim ptakiem, ale jego głupota jest więcej niż rekompensowana przez ostrożność: nawet gdy karmi, okresowo ciągnie za szyję i słucha tego, co się wokół niej dzieje, a jeśli wyczuje coś złego, zacznie uciekać przed niebezpieczeństwem. Jednak ptak nie ma prawie żadnych wrogów na wolności - jego pazury na nogach mogą zabić.

Emu lubi być sam, nie zbliżając się do ludzi lub dużych przedstawicieli świata zwierząt, ale czasami nie ma nic przeciwko dołączeniu do małej grupy krewnych. W warunkach naturalnych żyje do 15 lat, ale w warunkach niewoli - do 25 lat.

Co je emu

W diecie nie jest wybredna, raczej wszystkożerna, ale podstawą jej diety są rośliny. Żywi się zazwyczaj rano. Może jeść i myszy, jaszczurki, owady, małe ptaki. Połyka pożywienie, a potem wrzuca do żołądka małe kamyki i piasek, które już rozdrabniają żywność, która już tam dotarła. Woda w jego diecie - nie najważniejsza, bez niej może to zrobić przez długi czas. W zbiorniku napotkanym po drodze może ugasić pragnienie, a także wykąpać się.

Hodowla

W wieku około dwóch lat emu rozwija się w okresie dojrzewania, aw nadchodzącym grudniu - styczniu rozpoczyna się sezon lęgowy, który poprzedzają gry godowe. Najpierw samiec nazywa kobietę specjalnymi dźwiękami, potem stoją naprzeciw siebie, opuszczają głowy na ziemię i huśtają je w różnych kierunkach, a następnie idą do miejsca układania przygotowanego wcześniej przez samca - małego zagłębienia w ziemi, wyłożonego suchymi liśćmi i trawą.

Samica składa z reguły jedno jajko dziennie, ale zdarza się, że dzieje się to za dzień lub dwa. Średnio wychodzi od 11 do 20 sztuk o wadze 700–900 g każda. Na zdjęciu po lewej (ciemnozielone) - jaja emu, po prawej (białe) - strusie Ale tata jaja wylęgowe dla niego jest to trudny okres: przez około dwa miesiące opuszcza gniazdo tylko po to, by jeść i pić, a nawet wtedy nie daleko i nie na długo. Po 56 dniach pisklęta wydają się pokryte puchami i już widzą, po 2-3 dniach są w stanie opuścić gniazdo, a następnego dnia później towarzyszą tacie z dowolnego miejsca.

W ciągu następnych 7-8 miesięcy tylko ojciec opiekuje się potomstwem, samica nie bierze udziału w późniejszym życiu potomstwa.

Dlaczego ich liczba jest bardzo ograniczona

Główną przyczyną spadku liczby tych ptaków jest ich zniszczenie przez człowieka.

W latach 20. i 30. ubiegłego wieku rolnictwo aktywnie zaczęło się rozwijać w Australii, a powierzchnia gruntów ornych znacznie się zwiększyła. W tym samym czasie populacja emu, dramatycznie zwiększona z powodu migracji, w poszukiwaniu łatwej produkcji żywności zaczęła robić naloty na gospodarstwa i grunty uprawne. Jedli i niszczyli plony, łamali dziury w płotach, przez które przenikały gryzonie. Rząd australijski otrzymał dziesiątki tysięcy skarg od rolników na temat inwazji strusi i spowodowanych przez nich szkód. Tak zwaną „wojnę z emu” rozpoczęto, gdy próbowano strzelać do ptaków (przydzielono trzech myśliwych, przydzielono dwa karabiny maszynowe Lewis i dziesięć tysięcy nabojów). A kiedy ta metoda nie przyniosła oczekiwanych rezultatów, rząd wznowił wprowadzony wcześniej system zachęt do niezależnej eliminacji strusi. W rezultacie w ciągu zaledwie sześciu miesięcy 1934 r. Ponad 57 tys. Tych ptaków zostało zniszczonych.

Konserwacja i opieka w domu

Zdolność emu do przystosowania się do nowych warunków i bezpretensjonalność do paszy stała się przyczyną ich aktywnego rolnictwa, w tym w krajach północnych. Rozważ warunki przetrzymywania tych egzotycznych ptaków i opiekuj się nimi.

Wymagania dotyczące pokoju

Przy wyposażaniu pomieszczeń należy wziąć pod uwagę następujące wymagania:

  1. Kwadrat Gdy trzymany jest w boksach, obliczenie dla osoby dorosłej wynosi 10–15 metrów kwadratowych. m, a dorastając - 5 metrów kwadratowych. m
  2. Ściółka powinna być gruba i wygodna.
  3. Terminowe czyszczenie i dezynfekcja podłogi.
  4. Zapewnienie ciągłej cyrkulacji powietrza (wystarczy, jeśli będą otwierane okna).
  5. Utrzymanie optymalnego reżimu temperaturowego - od +10 do + 24 ° С oraz do + 30 ° С w zimie i podczas inkubacji.
  6. Wyposażenie koryta i pijących, biorąc pod uwagę wzrost inwentarza żywego.

Woliera do chodzenia

Miejsce powinno być przestronne, dla osoby dorosłej nie mniej niż 50-60 metrów kwadratowych. m. z oddzielnym piórem z baldachimem, aby ptaki mogły się schować przed słońcem. Obudowę obudowy należy wyposażyć w wysokość 1,5–1,8 m. Drobna siatka idealnie nadaje się do żywopłotu - emu nie może trzymać głowy i zostać ranny.

Co karmić

W domu uprawy zbóż nadają się do paszy, w sezonie letnim - świeżo ściętej trawy, a zimą - siana. Jako dodatki paszowe stosuje się kompleksy witaminowo-mineralne, zacier zbożowy, mączkę kostną, jaja kurze, mięso i chleb. Racja drobiu powinna być w połowie pełna soczystej i grubej paszy.

Emus Eggs and Meat: Korzyści, zastosowania do gotowania

Mówiąc o jajach emu, należy zauważyć, że jest to magazyn korzystnych składników odżywczych. Zawierają:

  1. Fosfor.
  2. Żelazo
  3. Witaminy z grupy B - kwas foliowy i kobalamina.
  4. Retinol.
  5. Kalcyferol.

W jajach około 68% wielonienasyconych tłuszczów i 31% tłuszczów nasyconych jest użytecznych dla ludzi, a także zawierają 8 niezbędnych aminokwasów dla ludzi. Wartość odżywcza produktu (na 100 g):

  1. Belkov - 14 lat
  2. Tłuszcz - 13,5 g
  3. Węglowodany - 1,5 g.
  4. Popioły - 1,3 g
  5. Woda - 74 7.

Całkowita zawartość kalorii - 160 kcal. W gotowaniu jajka są smażone, gotowane, pieczone, ale co najlepsze, według doświadczonych kucharzy, nadają się do pieczenia pikantnych potraw. Robią lekkie przekąski i omlety: aby przygotować omlet dla siedmiu osób, potrzebujesz tylko jednego jajka emu.

Najbardziej wartościową i smaczną częścią mięsa jest filet. Zalecany jest dla osób cierpiących na cukrzycę, choroby przewodu pokarmowego, a także dla osób z wysokim poziomem cholesterolu. Białko, które jest bardzo bogate w mięso, jest katalizatorem metabolizmu w organizmie. Odpowiednio przygotowany produkt zapewni dobry metabolizm i lepsze wchłanianie witamin. W mięsie emu jest tak wiele użytecznych składników odżywczych, że porcja 150–200 g uzupełnia 50% dziennego bilansu składników odżywczych.

Mięso drobiowe zawiera:

  1. Kompleks witamin z grupy B.
  2. Witamina E.
  3. Niacyna.
  4. Żelazo
  5. Fosfor.
  6. Cynk
  7. Miedź
  8. Selen.
  9. Wapń.
  10. Potas.
  11. Magnez.
Wykorzystanie mięsa drobiowego w gotowaniu jest dość powszechne: filet sprawia, że ​​pasztet, mięso i kości są robione w rosole na zupę lub sos, a mięso mielone jest wytwarzane. Produkt jest również stosowany do przygotowywania sałatek, przekąsek. Struś Emu, pochodzący z dalekiej Australii, jest obecnie rozpowszechniany na całym świecie, jest hodowany na strusich farmach w wielu krajach i jest ceniony za wysokiej jakości produkty, które są przydatne dla ludzi.

Pin
Send
Share
Send
Send